Kan du sitta där med gott samvete då?

Det här med privatiseringarna är något jag länge undvikigt. Men det sista har jag funderat mer och mer. De som känner mig vet att jag tycker att en privatisering i mindre skala kan skapa en positiv konkurrens ihop med nya jobbtillfällen. Det är liksom de positiva aspekterna jag kan se.
Men när det kommer till det här att man skall kunna köpa vården man behöver blir jag lätt illamående. Det kommer alltså ner till vilken inkomstgrupp du tillhör om du skall kunna få den bästa och snabbaste vården. Istället för att sitta i 10 timmar med din 40graders febriga bebis i ett väntrum med hostande vuxna i rs-tider så kan du åka till en mindre privat anläggning, komma in direkt och direkt få medicin till din baby som du kan hämta ut och medan ni har sovit och babyn vaknar utan feber sitter den andra mamman fortfarande på sjukhuset och kanske förhoppningsvis fått träffa en läkare.
Allt för att du hade råd och det hade inte hon.

Sedan möts ni på öppna förskolan och pratar om era erfarenheter och du är nöjd, för du och ditt barn fick hjälp snabbt och det var värt varje kostnad i världen såklart. Men kan du sitta där med gott samvete?
En dag kanske det är din baby som blivit en vuxen kvinna och sitter med sitt barn på akuten, utan pengarna att vända sig privat.
Jag kan känna; Var är rättvisan i att kunna eller inte kunna köpa vård? Och hur skall detta underlätta ett samhälle som för varje år blir mer och mer uppdelat i rika och fattiga?

För ja, sverige kryllar av fattiga. Men det är det ingen som talar om.
Resurserna borde riktas mot att effektivisera vården som redan finns, för att skapa ett system som gynnar alla. Oavsett summa på bankkonto eller förortsadress.
Ett system där hjälpen du får inte skall baseras på om du har råd att betala eller inte.

Kommentarer
Postat av: Magoo

Snälla skriv relativ fattigdom när du refererar till fattiga i Sverige. Detta av två anledningar - 90% av världens befolkning har inte tillgång till ett sjukhus vid en liknande situation. Men framförallt, alla svenskar har idag den historiskt bästa standarden vi någonsin har haft, så det är i denna relation du skall sätta dem som har relativ låg ekonomisk standard i Sverige. Dessa är inte fattiga varken ur historiskt- eller globalt perspektiv. Däremot så är det självklart inte roligt att inte ha några medel när vi bor i ett samhälle tyvärr där man just mäts mycket efter prylar och likvida medel. Men det du skriver om här är faktiskt något majoriteten av svenskar har råd med om de vill.



Rättvisan i att kunna köpa vård är inte annorlunda från någon annan produkt. Det är inte skattepengar som går åt till detta, utan privata pengar. Privata sjukhus betyder inte att offentliga sjukhus försvinner, vi bor inte i USA. Snarare leder det till att trycket på offentlig sjukvård blir mindre och de därför kan ta hand om de mindre bemedlade patienterna. Det du möjligtvis kan diskutera är att höja skatten för medelklassen för att täcka upp så att den offentliga vården blir bättre, men jag tror majoriteten är emot det, för att vi har kommit till ett läge i Sverige där de vi skall vara solidariska mot är i kraftig minoritet jämfört med de som skall vara solidariska. De må låta cyniskt, men så är det nog. D.v.s. tillräckligt många har fått det tillräckligt bra för att inte bry sig om de lilla klick som har det "fattigt", som för var en majoritet.

2010-04-04 @ 21:38:13
Postat av: Yohanna

Allt handlar egentligen om vilken värdering man lägger i ordet fattig.

Fattig i världsperspektivet trodde jag framgick tydligt att jag inte pratade om, men kunde kanske förtydligat detta yttligare. Jag refererade till den grupp mindre bemedlade svenskar som inte har råd att leva den standard som samhället idag efterfrågar.



Vidare vet jag självfallet om att det faktum att privatiseringarna växer inte gör att den offentliga vården försvinner, det jag är rädd för är att kvaliten på vården skall vara beroende av storleken på din plånbok och det ser jag som ett enormt problem.

2010-04-04 @ 23:04:50
URL: http://yohannaspolitiska.blogg.se/
Postat av: Johanna Fransson

Problemet är ju också att privata aktörer gärna etablerar sig där det finns bäst efterfrågan (inte utifrån behov utan där människor och kommun betalar bäst för vården) Med andra ord hamnar dem bästa sjukhusen i rika kommuner och vanligt folk som inte bor i Täby utan i en dalsländsk glesbygdskommun som inte är attraktiv, får förmodligen nöja sig med dem kommunala sjukhusen



Kommunala sjukhus är inte alls sämre, men dem blir sämre och sämre bemedlade. Sänkta skatter och konkurrensen med privata aktörer gör att sjukhusens budgetar krymper.



Det bästa hade vart om kraven på insyn och likvärdig kvallite skärptes så att vi verkligen kan se att dem privata aktörerna inte skapar ökade klyftor utan blir ett komplement som är tillgängligt för alla - utan att det är på bekostnad av allmän nyttan!



Visst finns det många fattiga Svenskar. Självklart är det inte samma sak att vara fattig här och i Sudan. Men att vara fattig är inte i mina ögon hur mycket man har tillgång till, utan hur långt det räcker i samhället man lever. Det som hade vart en förmögenhet i många delar av världen betalar inte ens hyran i Sverige.

2010-04-05 @ 10:49:00
URL: http://johanna-fransson.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0