Sverige måste få en tandvårdsreform.

Att gå till tandläkaren skall inte innebära att du har ångest i månader efter eller innan för hur du skall kunna betala. Det skall inte innebära en kredit med över 20 procents effektiv ränta.
Blir du sjuk i kroppen eller tillochmed själen är kostanderna reglerade och inte speciellt dyra, iallafall inte relativt sett. Jag tror de flesta är bekanta med kostanden för att gå till tandläkaren. Vi kan ta min tandläkare som exempel. En enkel undersökning landar runt 800. Ta bort tandsten yttligare 700. Laga ett hål runt 900. Siffrorna är som sagt relativa och kan diffa lite på vart du vänder dig.
Har du många hål, biter av en tand eller annan problematik är det inte svårt att räkna ut att det inte direkt blir billigt att gå till tandläkaren. Tandvårdsbidraget som finns idag hjälper bara en liten bit på vägen och visst är det bra att det finns vissa max tak där du får tillbaka en viss del av summan du lagt ut.
Men, för studenter, arbetslösa och pensionärer kan det vara svårt att ens kunna skrapa ihop undersökningskostanden. Vad leder detta till? Att man struntar i att gå till tandläkaren. Och så är det onda cirkeln igång för ju längre du väntar desto större är chansen att det blir sämre eller iallafall inte bra. Det blir en dubbel ångest i det där att inte ha råd att gå till tandläkaren fast du vet att du måste och samtidigt veta att varje dag du inte går dit blir det värre. Men vad ska du göra då om du inte har råd? Det finns inte så många val.

Tandvården måste sluta separeras från sjukvården i övrigt. Maxtaken måste sänkas och undersökningarna måste bli billigare! Sänks undersökningskostanden till den av ett vanligt läkarbesök så har du råd att iallafall få reda på hur illa det är och slipper ha ångesten i att inte veta.
Tandvården måste bli tillgänglig för alla socialklasser (fy vad jag hatar det ordet..) och du skall inte behöva ha den sociala stigman av att bara ha hälften av dina tänder kvar för att du inte haft råd att gå innan tandlossningen satte in.

Och som tillägg till inlägget under; har svarat på kommentarerna i inläggets kommentarsfält.
Visste inte att jag skulle vara tacksam för det faktum att jag valt att granska kommentarerna innan publicering, men det är jag. Jag accepterar och förstår att inte alla kan tycka lika och tar gärna en diskussion med vettiga argument. Men ni som kommenterar med personangrepp pga. mina politiska åsikter, era kommentarer kommer inte publiceras. Vill inte bedriva censur men tänker inte tillåta en debatt på sandlåde nivå.


Kommentarer
Postat av: Anonym

Och vart ska dom pengarna komma ifrån?

2010-04-06 @ 10:46:46
URL: http://moua.webblogg.se/
Postat av: Yohanna svarar

Det är helt enkelt en fråga som måste prioriteras högre.

Var ifrån kommer pengarna till alla andra reformer tror du?

Var har pengarna kommit ifrån att omformatera hela akassan? Försäkringskassan som utförsäkrat hur många som helst.. Var kom pengarna ifrån för dessa projekt?

Just det. Inte så svårt att koppla nu va?

2010-04-07 @ 09:03:51
URL: http://yohannaspolitiska.blogg.se/
Postat av: moa

Fick fortfarande inget svar. Är inte så insatt det var därför jag undrade.

2010-04-07 @ 20:00:18
URL: http://moua.webblogg.se/
Postat av: Yohanna svarar

Skattepengar.

2010-04-07 @ 20:18:18
URL: http://yohannaspolitiska.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0